Welkom in een nieuw jaar!

We zijn aangekomen in 2024.

Voor mijzelf een jaar die qua getal lekkerder voelt dan 2023. Geen idee waarom, misschien ga ik zelf lekkerder op even getallen.

2023 is voor mij een jaar geweest waarin ik teveel hooi op mijn vork heb genomen en ondanks dat ik er geen enorme hinder van heb ondervonden zoals een burn out of oververmoeidheid of iets dergelijks waren de signalen er in ieder geval om het in 2024 anders te gaan doen.

Ayurveda

Ik heb 2023 daarom afgesloten met een bezoek aan mijn ayurvedisch arts. Ayurveda, zoals eerder uitgelegd is een zusje van de Yoga en een eeuwenoude geneeskunst uit het oosten. We zien het heden ten dagen als een alternatieve geneeswijze maar het is een geneeskunst die net als de Keltische, Egyptische en andere natuurgeneeswijzen veel ouder is dan de westerse geneeskunst.

De Ayurveda gaat over balans en het gaat uit van 3 verschillende constituties. Deze constituties worden ook wel dosha’s genoemd. Dosha is een woord uit het Sanskriet die zich in het Nederlands vertaald als verstoring. Enige disbalans in de dosha’s treed namelijk op als een verstoring in je gezondheid.

Het in balans houden van je dosha’s en het streven naar de perfecte balans doe je door middel van dosha verlagende of verhogende voeding, activiteiten en invulling van je dag en ritme.

Het bepalen van je Dosha en de disbalans kun je het beste laten doen door een ayurvedisch arts, hij bepaalt jouw dosha en de disbalans ervan doormiddel van een polsanalyse. Binnen mijn privé yoga praktijk werk ik met een uitgebreide vragenlijst die een goede benadering biedt van deze meting.

Balans

Op basis van deze metingen kun je een start maken met het balanceren van jouw dosha’s en dus werken aan bepaalde mentale en fysieke klachten.

Voor mijzelf gaat dit pad heel erg over hormonale klachten waar ik mee worstel. Voor vrouwen is de Ayurveda daarom op dat vlak bij uitstek geschikt. Mijn klachten houden allemaal verband met een verhoogde Kapha en Pitta en ik ga in het nieuwe jaar aan de slag om zowel mijn aarde (Kapha) als mijn vuur (Pitta) weer in balans te krijgen.

Interim Management

Kapha tijd

Naast passende voeding doe ik dit met sport, yoga die passend is voor mijn dosha’s en het plannen van al deze onderdelen op de tijden van de dag en het jaar die passend zijn bij de dosha’s.

In het nieuwe jaar wil ik jullie hier graag in meenemen en ook jullie vooruit helpen in die balans tussen lichaam en geest en tussen werk en privé. Tussen stress en ontspanning en tussen rust en onrust.

Dit gaan we doen op een passend moment, namelijk tijdens de start van de lente op woensdag 20 maart. Tevens de start van de Kapha tijd.

De cursus ‘Cyclisch leven voor Executives’ is geschikt voor iedereen die open staat voor meer balans tussen alle veeleisende onderdelen van ons bestaan. Dus, ben je ondernemer, groot of klein, professional binnen een bedrijf, leider van jouw eigen gezin en huishouden? Ervaar je de behoefte aan meer makkelijk toepasbare zelfzorg en worstel je met klachten die je niet helemaal kunt thuisbrengen maar wel graag vanaf wilt?

Dan kan de Ayurveda en met name de bewustwording van een mogelijke disbalans voor jou een mooie toevoeging zijn.