Cycli

Retraite

Interim Management

Cycli

Een zichzelf herhalend proces of tijdkring is de definitie van het woord cycli, of cyclussen. Als vrouwen weten we daar alles van.

Wanneer we het toelaten en op geen enkele manier extern beïnvloeden zijn wij als vrouwelijk wezen volledig ‘afhankelijk’ van onze cyclus, onze natuur. Ontvangen, creëren, loslaten, reinigen en weer klaar maken om te ontvangen. En dit alles gepaard met de fysieke en emotionele sferen passend bij het moment binnen jouw tijdkring. En dit is een zichzelf herhalend proces, het keert regelmatig terug.

Cycli zijn overal te herkennen, niet alleen bij vrouwen. Mannen hebben een cyclus, een zichzelf herhalend proces die zich iedere 24 uur voordoet. Deze tijdkring is gebaseerd op het vroege piekmoment van het testosteron en de afname hiervan gedurende de dag, en ook deze cyclus gaat gepaard met emotionele en fysieke uitingen. Naast deze 24 uurs cyclus hebben mannen, veel zichtbaarder dan vrouwen ook een seizoenscyclus. Testosteron neemt namelijk in het najaar af en is ruimer aanwezig in de lente.

Cycli zijn overal te herkennen

Naast deze individuele cycli hebben we te maken met zichzelf herhalende processen op veel grotere schaal, kijk naar de 4 seizoenen en naar de maanstand. De natuur is in balans omdat het gebaseerd is op haar cyclus. In de natuur zijn momenten van bezinning, verstilling, terugtrekking en bloei te herkennen, alles in de natuur volgt dit pad.

De mens is door hoe wij tegenwoordig leven enorm ver verwijderd geraakt van dit pad. We kunnen ons nou eenmaal niet helemaal terugtrekken in de winter zoals de beer dat bijvoorbeeld wel doet maar waarschijnlijk herken jij, net als ik, wel die behoefte. In de winter willen we ons, meer dan in de zomer vaak graag terugtrekken en wachten tot de blauwe lucht weer zichtbaar wordt.

Wanneer je een manier vindt om de natuurlijke cyclus, ondanks je drukke bestaan toch ruimte te geven komt dit je mentale en fysieke gezondheid enorm ten goede. Dit geldt voor alle cycli die zich voordoen in jouw leven, ook de hormonale. Wanneer je het de ruimte geeft en je drukke bestaan er zoveel als mogelijk op weet aan te passen scheelt dit een hoop ingewikkelde momenten.

Ook ik ben op zoek geweest naar een manier waarop ik mijn balans kon vinden tussen mijn drukke, ambitieuze bestaan en de natuurlijke cyclus. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je de natuurlijke tijdkringen namelijk ook echt niet kunt negeren, hoe harder je ze wilt negeren en dus eigenlijk afbreuk wilt doen aan je eigen lijf, hoe harder ze zullen aangeven dat je moet luisteren.

“Cycli zijn overal te herkennen, niet alleen bij vrouwen.”

Zelf vond ik mijn balans binnen Yoga en haar zusje Ayurveda. De Ayurveda is een ongeveer 5000 jaar oude geneeskunst uit India en betekent letterlijk; De wetenschap van het leven.

Ayur = leven, Veda = kennis.

De Ayurvedische geneeskunst is een holistische geneeswijze die zijn basis vindt in Balans. Balans tussen lichaam en geest, balans tussen rust en onrust en balans tussen de 3 zogenoemde dosha’s.

Binnen de Ayurvedische leer wordt gesproken over 3 menstypen, Vatta, Kapha en Pitta. Ieder van ons heeft 1 of 2 overheersende dosha’s, welke kunnen worden vastgesteld door een Ayurvedisch professional of arts. De Ayurvedische geneeskunst zoekt bij heling van mentale of fysieke klachten naar balans tussen die drie dosha’s. Die balans is te vinden door middel van o.a. voeding, rust, behandelingen en beweging.

Interim Management

Ayurvedische klok

De dosha’s en dus de Ayurveda gaan uit van een grote invloed van ons spijsverteringssysteem.

De 3 dosha’s vinden we ook terug in een aantal cycli. Namelijk in de cycli van ons leven,  in de cycli van het jaar én in de cycli per dag. De cycli per dag is volgens de Ayurveda bijvoorbeeld opgedeeld in 6 momenten en ieder moment is geschikt voor een zekere activiteit. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam om op te staan vóór Kapha tijd (tussen 6:00 en 10:00) en je grootste maaltijd te nuttigen gedurende Pitta tijd omdat dan jouw vuur, de spijsvertering het hoogst is. Dit is ook gelijk het tijdstip dat de zon het hoogst aan de hemel staat.

Voor mensen die last hebben van de zomer en wintertijd is het met name aan te raden om gedurende het gehele jaar de Ayurvedische klok aan te houden.

 

Omdat ik al langere tijd leef volgens de Yoga en Ayurvedische filosofie heeft het ook in mijn zakelijk leven inmiddels haar invloed getoond. Ik houd onbewust/bewust rekening met de cyclus van de natuur, met mijn eigen cyclus en met de cyclus van de dag wanneer ik mijn agenda inricht, wanneer ik moeilijke gesprekken voer of wanneer ik wel of niet start met intensieve projecten.  Ook gebruik ik mijn kennis van de Ayurveda en van disbalans om in te spelen op mogelijk verzuim onder medewerkers door overbelasting. Het kunnen inschatten van de dosha’s helpt mij ook bij het vinden van de juiste toon tijdens gesprekken, het begrijpen van de beweegredenen of behoeftes van mijn gesprekspartner en in het voorkomen van overvraging van medewerkers en collega’s.

Voor mijzelf is het een lot uit de loterij geweest. Mijn natuurlijke grenzen bewegen mee op de natuurlijke cyclus. Vroeger was ik veel regelmatiger passagier van mijn emoties, en niet alleen ik. Ook mensen in mijn zakelijke en privé omgeving hebben hier meer dan eens last van gehad.

Door mijn jaar, dag en inspanning af te stemmen op de natuurlijke tijdkring is de rust in mij wedergekeerd en kon ik komen waar ik vandaag de dag ben.