Een gezonde balans in leiderschap

Een gezonde balans in Leiderschap

Interim Management

Een gezonde balans in leiderschap

In mijn vorige blog heb ik het kort gehad over de verdeling van masculiene en feminiene eigenschappen binnen leiderschap en over het feit dat veel van onze ‘voorbeelden’ binnen leiderschap en management veelal mannen zijn geweest.

Deze veelal masculiene voorbeelden hebben het landschap en het algemene beeld van ‘ de manager’ bepaald maar dat beeld lijkt te veranderen nu er steeds meer ruimte is voor feminiene eigenschappen en de gemiddelde vacature vraagt om coachend leiderschap en verbindende vaardigheden.

Opvallend is het dus dat ik in mijn coachingspraktijk regelmatig vraagstukken uitwerk over dicht bij jezelf kunnen blijven, verbinding kunnen maken met je team, samenwerken en toch je grenzen aan kunnen geven. Alsof die twee zaken niet naast elkaar zouden kunnen bestaan.

Eigen ervaring

Ik kan voor dit thema flink uit eigen ervaring putten. Vanwege mijn interim carrière heb ik op vele plekken en met vele teams mogen samenwerken, het heeft mij zeker 5 interim perioden gekost om de juiste balans te vinden tussen het opbouwen van een fijne band en het aangeven van een door mij acceptabel geacht kader.

In één van mijn eerste opdrachten heb ik me bijna moederlijk aan mijn teams gehecht waardoor er tijdens mijn afscheid mensen in hoekjes zaten te huilen en ik daarna zelf 4 dagen migraine heb gehad. Om me er van te verzekeren dat ik dat niet meer ging meemaken heb ik me in de opdracht daarna vooral zakelijk opgesteld en kwam ik in het ene na het andere conflict omdat mensen zich niet door mij begrepen voelde.  In beide opdrachten begreep ik natuurlijk vooral mezelf en mijn eigen behoeften niet.

Het vinden van die gezonde balans in leiderschap heeft er niet alleen voor gezorgd dat mijn teams nu een veel fijnere, veiligere relatie met me aan kunnen gaan maar het heeft vooral mij heel veel rust gegeven.

Heen en weer geslingerd worden tussen het leggen van de nadruk op een goede relatie en wel willen laten zien wat je waard bent als Manager en dus als professional is een energielek die ik bij veel van mijn cliënten zie.

Kan ik zacht en leidend zijn? Kan ik mijn grenzen aangeven zonder de relatie te schaden? Mag ik een keer mijn emotie laten zien zonder dat ik gelijk voor altijd wordt bestempeld als iemand met haar op haar tanden?

Het antwoord is Ja!

Dit antwoord vond ik in de door mij zeer geliefde Yoga Filosofie.

Voor wie hier niet mee bekend is; binnen de Yoga wordt gesproken over Yama’s en Niyama’s, een soort 10 geboden.

De eerste Yama is Ahimsa, vertaald als Geweldloosheid en mijn persoonlijke favoriet die je me nog vaak zult horen noemen wanneer je mijn stukken blijft volgen.

Voor nu wil ik graag iets vertellen over de tweede Yama; Satya, vertaald als Eerlijkheid/ Waarheid. Wanneer je de volledige betekenis van het woord gaat ontcijferen kom je uit op omschrijvingen als; Zorgen dat je woorden, daden worden. Onveranderbaarheid en Ware natuur.

Yama

  • Ahimsa; Geweldloosheid
  • Satya; Eerlijkheid / Waarheid

Interim Management

Satya

Wanneer ik Satya wil omschrijven heb ik het vooral over eerlijkheid in contact met anderen en met jezelf. Ik koppel deze eerlijkheid vaak aan het hebben van wederzijdse verwachtingen.

Bijvoorbeeld; toen ik startte als Manager legde ik de nadruk heel erg op de relatie, op het geaccepteerd worden en aardig gevonden worden, dat was de waarheid die ik mensen wilde laten zien. Op een zeker moment werd de waarheid natuurlijk dat ik ook gewoon mijn werk moest doen en dat het team op sommige vlakken binnen een door de organisatie gesteld kader moest bewegen. Die waarheid had ik nog niet eerder laten zien dus toen ik dat ineens wel ging doen en dat teveel kracht bijzette zorgde dit bij het team voor verwarring, onrust en een negatieve terugkoppeling richting mij.

Wanneer we Satya nog verder aan deze situatie koppelen is mijn oneerlijkheid eigenlijk al eerder begonnen; namelijk bij het invullen dat deze teams het blijkbaar nodig hebben om een leidinggevende te treffen die alleen maar aardig kan zijn. Ik ben er in zekere zin vanuit gegaan dat men anders een negatief beeld van me zou krijgen. (En wat dat voor mij zou betekenen. Waar zou dat pijn gaan doen?)

Wanneer ik nog dieper kijk heb ik zelfs voor het team ingevuld dat zij niet in staat zouden zijn om mijn leuke karakter en persoonlijkheid te kunnen zien en waarderen naast de functie die ik uitoefen.

Eerlijkheid / Waarheid klinkt door in een zeer groot gebied van het zijn van een leider. Of het nu gaat over persoonlijk leiderschap of over functioneel leiderschap. Eerlijkheid over wat je wel en niet goed onder de knie hebt, eerlijkheid over wat je wel en niet acceptabel vindt en zoals hierboven beschreven de eerlijkheid om de ander zijn eigen waarheid over jou te laten vormen, er op vertrouwende dat deze persoon in staat is met eerlijke ogen naar je te kijken. De eerlijkheid om ook zelf niet vooraf een stempel te drukken op de mensen me wie je gaat werken en jezelf dus de kans te geven om een eerlijke gefundeerde waarheid over de ander(en) te vormen.