Interim Management
Vrouwelijk leiderschap
Onderzoek wijst uit dat vrouwelijk leiderschap enorm wordt ondergewaardeerd. Vooral door andere vrouwen.
Tegelijkertijd is mijn eigen ervaring dat zowel mannen als vrouwen ook meer kunnen hebben van mannelijke leiders. Het is voor mannen nog vaker oké om een beetje een eikel te zijn in hun functie, we zijn vervolgens ook maar al te blij als deze mannelijke leider dan juist tegen jou wel heel vriendelijk doet of je op een voetstuk plaatst.
Roddelen
Over mannelijke leiders wordt net zoveel geroddeld als over vrouwelijke leiders maar er zijn 2 verschillen.
Allereerst voelen we ons door mannelijke leiders minder snel persoonlijk aangevallen en blijven daarom ook minder lang hangen in een negatieve mening over diegene.
Door vrouwelijke leiders voelen we ons sneller wél persoonlijk aangevallen, waarom!? Daar gaan we straks dieper op in. Een ander verschil is dat mannen zich (over het algemeen en ogenschijnlijk) minder aantrekken van roddels en achterklap dan vrouwelijke leiders. Het één heeft met het ander te maken.
Van oudsher verwachten we en zijn we nog steeds een beetje gewend aan de verzorgende kant van vrouwen. Van een vrouwelijke leider krijg je met regelmaat naast zakelijke sturing ook enige vorm van zorg. Op haar beurt is de vrouwelijke leider ook bezig met zorgen voor haar team(s) naast het geven van zakelijke sturing. Voor beide partijen voelt dit goed.
Tot op dit moment hebben we het over de relatie, de natuurlijke manier van verbinden. Deze is met een vrouw in de regel anders dan met een man.
Daarna gaan we het hebben over de rol, de functie. Die wordt in de regel door beide seksen (geheel terecht) op dezelfde wijze uitgevoerd. En dan bedoel ik, wanneer je het theoretisch bekijkt. De taakomschrijving van de manager is voor zowel de man als de vrouw gelijk.
Wanneer we deze twee gaan combineren ontstaan de verschillen. De optelsom manager + man heeft een andere uitkomst dan de optelsom manager + vrouw. Nog niet te spreken over al het andere dat er bij komt kijken. Afkomst, milieu, cultuur, referentiekader en voorbeelden.
7% van de leiders wereldwijd is vrouw. Het is dus niet gek dat onze voorbeelden en dat wat wij als regulier en normaal bestempelen veelal voortkomt uit de combinatie manager + man. Zeker als beginnend (vrouwelijk) leidinggevende kun je daarom deze combinatie proberen toe te passen omdat je het graag goed wilt doen. Je natuurlijke zelf ligt echter altijd op de loer en dus vervallen we als vrouw op onbewaakte momenten toch in onze natuurlijke optelsom van manager + vrouw. Het moment dat we daar over oordelen en ons willen herpakken naar de bekende combi manager + man is tevens het moment dat je niet meer authentiek bent en dat is het moment dat je team je niet meer als stabiele leider ziet. Met alle gevolgen van dien.
Door een groot marketing en data concern in het Verenigd Koninkrijk (WPP) is onderzoek gedaan naar de 10 eigenschappen van een goede leider. Maar liefst 8 van die eigenschappen omschrijven de respondenten als vrouwelijk en slechts 2 als mannelijk.
Bovenop dit onderzoek is door hen benoemd dat voor groei, omzet en innovatie voornamelijk empathie en kwetsbaarheid essentiële kwaliteiten van de manager behoren te zijn. Ook deze 2 eigenschappen worden omschreven als vrouwelijk. Niet gek dus dat organisaties waar vrouwen in de top zitten gemiddeld 48% meer omzet draaien.
Betekent dit nu dat we alle mannen opzij moeten schuiven en alleen nog bestuurlijke rollen aan vrouwen moeten geven? Zeker niet!!
We zijn natuurlijk gewoon nog gek op onze mannen en laten we ook zeker de kracht van masculiniteit niet onderschatten.
Zowel mannen als vrouwen hebben zich door de eeuwen heen gevormd en de eigenschappen die vroeger nodig waren om te voorzien, te zorgen, te verbinden en te beschermen leven nog steeds in ons. In de huidige tijd zit het antwoord in balans en gelijkwaardigheid en ondanks dat dit populaire en misschien enigszins jeukende termen zijn ben ik er van overtuigd dat echt goed en inspirerend leiderschap behaalt wordt wanneer we allemaal, man en vrouw zowel onze vrouwelijke als onze mannelijke kwaliteiten ontwikkelen
We spreken tegenwoordig wel over mannen die steeds meer durven te verzachten, we mogen het nu gaan hebben over vrouwen die zacht mogen blijven én op een authentieke manier leiderschap mogen tonen. Vanuit een gezonde en zuivere intentie en met een gezonde balans tussen zorg en zaken.
Makkelijker gezegd dan gedaan voor sommigen. Als dat voor jou ook geldt dan mag je je afvragen wat maakt dat je moeite hebt met 1 van de twee. De vraag is dus eigenlijk; waar zit je disbalans?
Weet je niet zeker of je disbalans hebt? Dit kun je ontdekken door je af te vragen of je vaak twijfelt aan je vorm van leiderschap, of je vaak achteraf nog moet nadenken of zelfs piekeren over een keuze die je gemaakt hebt en door te kijken naar de gezondheid van je medewerkers en jullie relatie. Kijk eens met een open blik, ook als dat misschien iets zegt over wat jij wel en niet ‘goed’ doet. Oordeel niet en geef antwoord op de vraag waar je disbalans zit.
Tot slot kan ik je natuurlijk de 10 eigenschappen van goed leiderschap volgens WPP niet onthouden.
- Expressief
- Toekomst planner
- Beslist/Niet twijfelend
- Redelijk
- Loyaal
- Flexibel
- Geduldig
- Veerkrachtig
- Intuïtief
- Samenwerkend