Discipline

Yoga, compassie, discipline

Interim Management

Discipline

Discipline is best een ding in mijn leven. Ik ben geen onwijze sporter en neem mezelf bijna dagelijks voor om niet te snoepen of in ieder geval niet te veel te eten. Ik vind altijd wel een reden of excuus om er toch weer morgen mee te beginnen. Herkenbaar?

Voor de een zit het in lichaamsbeweging of voeding, voor anderen in roken, iets in je gedrag of soms in het altijd wachten tot je deadline bijna een flatline laat zien. Je doet het, je weet dat het niet is wat je met jezelf hebt afgesproken en toch doe je het weer. Meestal voel je jezelf daarna een beetje waardeloos.

Sinds Yoga onderdeel is van mijn leven merk ik dat ik meer en meer met discipline om leer te gaan. In de eerste plaats word ik steeds beter in gedisciplineerd leven en ten tweede ben ik van dat waardeloze gevoel af wanneer ik toch nog een keer van de wagen val. Dat komt natuurlijk niet alleen door de houdingen (asana’s) op de mat. Wat veel mensen niet weten is dat dit slechts onderdeel is van het 8-voudige pad wat yoga echt is. Het aannemen van de houdingen op de mat, of dat nou heel actief, heel rustig of in een mooie flow is. Het valt allemaal onder 1 van de 8 onderdelen van het leven van een Yogi, het hele doel van de houdingen op de mat is precies wat het woord zegt; een gezonde houding.

Alles binnen de yoga filosofie gaat over gezondheid, in je lijf, je hoofd en je hart.

Het heeft mij een aantal jaren gekost om Yoga te vinden. Zoals ik in mijn vorige nieuwsbrief vertelde heb ik vanuit een zeer ongezonde situatie bijna uit nood gekozen voor een hele gezonde ommezwaai. Mijn keuze om alleen nog volledige en plantaardige voeding te eten bracht mij op het pad van compassie. Compassie voor mezelf maar ook voor alles wat leeft, mijn liefde voor dieren en mijn aard om meer, meer, meer te leren bracht me naar New York waar ik een opleiding volgde tot Vegan Lifestyle Coach & Educator en door de artsen die ik tijdens die opleiding leerde kennen raakte ik overtuigd van mijn beslissing. Mijn Whole Food Plant Based leven was begonnen en na nog een aantal Masterclasses van Medici over de invloed van een WFPB dieet was mijn roer volledig om.

Ik merk dat ik hier honderduit over kan kletsen dus ik probeer het beknopt en duidelijk te houden.

In die tijd veranderde alles voor mij. Prednison was verleden tijd, de hele intentie van mijn dagelijkse keuzes was gebaseerd op liefde en compassie. Het is aan het begin super lastig om uit te vinden wat je allemaal (vooral niet) wilt eten. Als je het dan ook echt elke keer niet doet is dat een keuze die je maakt vanuit liefde. Voor mijn eigen gezondheid en In mijn geval voor het beestje dat niet op mijn bord lag maar het kan ook zijn uit liefde voor je kids, voor je partner.  Compassie én discipline ontwaakte meer en meer in mij. De wisselende stemmingen waar ik mee worstelde wisselden steeds minder en er ging een nieuwe wereld voor me open. Grappig genoeg is dat altijd zo wanneer je terugkijkt, hoe mooi zou het zijn als we dit op het moment zelf wat meer ervaren.

Het heeft me hier gebracht.

En ja… als de doos van Pandora eenmaal open is dan wil je natuurlijk alleen maar meer. De ontdekkingen die ik in die jaren deed leerde me een hele liefdevolle en (met vlagen) zachte kant van mezelf kennen. Een kant die ik tot die tijd eigenlijk niet kende.

Ik vond ook dat mijn harde kant beslist niet meer mocht bestaan, dit resulteerde slechts in langere stiltes voor enorme stormen.

Het duurde nog enkele jaren voordat ik geleerd had dat mijn kant die ik tot dat moment als negatief bestempelde me had gebracht tot op het punt waar ik nu was. En als je de behoefte voelt die zin nog een keer te lezen; doe dat dan vooral.

Interim Management

Liefde is het antwoord.

Ik was heel blij met waar ik nu was en dat had ik aan mijn negatief bestempelde kant te danken dus het was tijd om alles naast elkaar te gaan laten bestaan.

Voor mij is liefde het antwoord. In de huidige tijd vind ik het soms ingewikkeld om sommige woorden te gebruiken. Liefde, Verbinding, Yoga, Spiritualiteit en Coaching zijn allemaal containerbegrippen geworden die vrijelijk gebruikt worden en geïnterpreteerd naar believen. En toch is het wel waar ik in geloof.

Ik, Linda maar zeker ook ik, de Executive. De leider, de zakenvrouw, de bedrijfseigenaar en ik die wetenschappelijk is opgeleid.

Leren liefhebben, eerst door me te focussen op liefde voor alles wat leeft (dus heel groot) leerde me daarna liefde te voelen voor mezelf. Vanuit die liefde leerde ik keuzes maken, ik leerde discipline. En vanuit die liefde creëerde ik natuurlijke grenzen, grenzen die eigenlijk geen uitleg meer nodig hebben en zelden overschreden worden.

Wat ik veel zie is dat mensen na een moeilijke periode vooral hebben geleerd om grenzen aan te geven, met de nadruk op aangeven.

Dit is mijn grens, dat is mijn grens, hier trek ik de grens, je gaat over mijn grens heen.

Helaas resulteren al die grenzen in allerlei gemengde gevoelens richting jezelf. Was ik niet te hard? Ze vinden me vast een trut? Heb ik dat niet te onaardig gezegd? Waarom ben ik toch zo’n bitch?

Het was een trucje, de grens die hij/zij aangaf was een grens die hij/zij dacht te moeten hebben om zichzelf te beschermen. De waarheid is dat wanneer je authentieke grenzen hebt, omdat je simpelweg van jezelf houdt. Dan hoef je dat eigenlijk niet eens te benoemen.

En om het riedeltje af te maken. Uit gezonde grenzen, ontstaan gezonde relaties, gezonde gewoonten en dus een gezond gestel. Body, Mind & Spirit. (om er nog maar even eentje in te gooien).

Het was een aardige zoektocht voor mij. Ik ben er effectief 7 jaar mee bezig geweest maar eigenlijk een heel leven, ik heb overal ter wereld gezocht maar het in mezelf gevonden.

Gezondheid, grenzen, liefde voor jezelf is maatwerk. Iedereen vindt zijn eigen weg en creëert zijn eigen bubbel van betekenisvolle momenten, die bubbel ontstaat gaandeweg. De een wil meer spiritualiteit, de ander minder, de een wil een volledig ander voedingspatroon, de ander minder. Het is allemaal goed!

Ik weet wel dat veel vrouwen die ik ken en spreek zich herkennen in mijn verhaal.

Behoefte aan ontspanning?

Klik dan op onderstaande link voor een GRATIS yogales, voor iedereen te volgen en makkelijk toepasbaar in je drukke bestaan!